top

WAMMEKSE FEESTEN 2008

Na een verkennende gespreksronde in mei 2007 was het voor Davidsfonds en KWB Wambeek spoedig duidelijk dat een vierde editie van de tienjaarlijkse Wammekse Feesten er in 2008 "moest" komen.

Op 21 september 2007 werden alle Wambekenaren op de "volksvergadering" uitgenodigd om de Wammekse Feesten 2008 definitief op gang te schieten en al kennis te maken met een summier feestprogramma… dat voor het eerst 4 dagen zal duren: van donderdag 29 mei tot en met zondag 1 juni 2008. En zoals bij de eerste editie in 1978 werd ook deze keer gesteld dat de Wammekse Feesten een dorpsgemeenschapsproject moet zijn, waarbij elkeen van Wambeek zich betrokken kan voelen.

Met de Wammekse Feesten gaat de hartslag van ons dorp sneller slaan en komt de kracht van ons dorp naar buiten en dit zeker tijdens de zondagse folkloristische stoet, het hoogtepunt van de Wammekse Feesten. Ook voor deze stoet kwamen de Wambekenaren in hun wijken wekenlang, maandenlang samen om te overleggen, te discussiëren, creatief te zijn omtrent het thema dat ze dienden uit te beelden. De vierdaagse feestroes begon met een niet te versmaden proloog: de Koninklijke fanfare Sint-Remigius vertolkte de wereldcreatie van "Wambrook Weavers" , een muziekwerk dat in opdracht van het comité WF 2008 door Johan Evenepoel gecomponeerd werd.

Donderdag 29 mei : Jonger dan je denkt… een shownamiddag voor de Ternatse senioren. Ongeveer 800 aanwezigen zongen in de feesttent enthousiast mee met Paul Severs, Marc Dex, Juul Kabas en Samantha.

Vrijdag 30 mei : Breakdown party voor de jeugd. Pop'n'roll Lapaz, Beatbox Fatty K en de dj's Touchez, Otto Jan Ham en Ed & Kim stonden op het programma en brachten met straffe beats een helse partysfeer tot het ochtendgloren.

Zaterdag 31 mei : in de namiddag werd om 13u. "Vanalleswammeks" op gang gedraaid met voor de ganse familie elk wat wils: kindermolen, volksspelen, keitoffe gekke fietsen, ponyrijden, ambachtenrit, infostands van de verenigingen, roofvogelshow door de Pajotse Vogelvrienden, standbeeld tinnen soldaat, goochelaar Kris, Ludo's kindershow, BBQ Oklahoma, Volksmuziekgroepen 't MuzAment en Vier'n en de hemelse helikoptervluchten.

Intussen was er ook nog de kunsttentoonstelling op meerdere locaties in het centrum.

Zaterdagavond was het alweer voluit de muzikale toer op in de nokvolle feesttent met de groepen Music 4 You, NoXQ's the Blues, the Wishband, zangeres Esther en de topper Mama's Jasje.

Zondag 1 juni : na de openluchtmis in de pastorietuin en de middagdrink spoedde menigeen zich naar huis om zich klaar te maken voor het topmoment van de Wammekse Feesten: de folkloristische stoet.

De zeven wijken van Wambeek gaven met praalwagens en taferelen een evocatie weer van een aantal Wambeekse situaties, gebeurtenissen en vertellingen; meer dan 450 figuranten traden in de stoet op, met als centraal thema "en het dorp zal blijven duren … ode aan Wambeek". Meer dan 6000 toeschouwers stonden langs het parcours te wachten om het spektakel te aanschouwen.

Voorafgegaan door ruiters en ponyruiters van L.R.V.-Wambeek en de vlaggen van de Wambeekse verenigingen trad de wijk Schepeneysel-Overdorp als eerste aan met het thema "Wammekse figuren"; we herkenden de Wambeekse dichter-schrijver Pol De Mont, missionaris-pater Timmermans en oorlogsvrijwilliger Berten Willems (gesneuveld op 29/9/1918).

De muzikanten van de Koninklijke Fanfare Sint-Remigius Wambeek bliezen zich de wangen vol voor de vrolijke noten van marsen en polka's.

In een volgend tafereel kwamen heel wat beroepen aan bod die vorige eeuw nog uitgeoefend werden; de wijk Stenebrug-Spiegelstraat-Steenweg zorgde voor de praalwagens met de gouvernante, de dansende jonge meisjes hand in hand met schoorsteenvegers, de lekkerste snoepwinkel van het dorp, de vroedvrouw, de smid, de slager, de hoedenmaakster en de suisse in uniform.

Pol De Mont heeft vele vertellingen, sagen en legenden opgetekend, ook in Wambeek. De wijk Dronkenlodderfos deed deze verhalen herleven in enkele mooie taferelen: Schoon lieveken met het meifeest als voorbode van liefde, vrolijkheid en zoete drank; de kommer en kwel van de Vier Weverkens van Wambeek die ter botermet gingen en tenslotte de dorpsfiguur Zwette Gust die door de dorpsschilder op doek werd vastgelegd.

In 1978 introduceerde de wijk Dorp de reuzin Wanne, die zich verloofde met de Lombeekse reus Naren. Het zal in 2008 zo'n 25 jaar geleden zijn dat ze in alle stilte "getrouwd" zijn en dus wordt nu hun zilveren huwelijksjubileum gevierd, samen met hun reuzenkinderen Tine en Toone, met een reuzereceptie, een reuzentaart en dito bbq. Ook de reuzen Manse en Kalle van de reuzengilde Asbeek waren op het feest aanwezig, want Wanne is meter van hun zoon Susken. Vanuit Overmere waren Reus Philippo en reuzin Isabella overgekomen om mee te vieren.

De dorpkeure van 1417 van Wambeek handelde vooral over hop en bier. Dat thema was natuurlijk een kolfje naar de hand van de wijk Langepijpe met de bry. De Troch in de buurt. In een eerste tafereel zagen we het brouwproces in de koperen brouwketel en de vaten bier hangende aan een bierboom. Vervolgens reed de brouwerskar met zes vaten van 250l bier langs , getrokken door een paar boerenpaarden; menig toeschouwer heeft van het bier - lambiek/faro - kunnen proeven in de passende bierpot van de Wammkese Feesten 2008. In het derde tafereel kon natuurlijk de herberg "bij Meine" niet ontbreken: uitbundige bierdrinkers, zingende tooghangers en glurende kaarters vervolledigden het geheel.

In de 16e eeuw was voor schilder P. Breughel de Oude onze streek meermaals inspiratie voor zijn prachtige schilderijen, o.m. de Boerenbruiloft, Kinderspelen, … De wijk Drogeweide nam de uitbeelding in verscheidene taferelen op zich: spelemannen, dansende paren, feest op de bruiloft, de taarten en de rijstpap op de houten plank, spelende kinderen, boerenpensen aan de haak, varken aan 't spit … en zelfs de "Parabel der blinden" was er te zien. En de toeschouwers mochten mee proeven van al dat lekkers!!!

De wijk Klapscheut had als laatste wel een bijzonder thema ter uitbeelding gekregen: de graef van Wambeek ontmoet Keizer Karel. We maakten kennis met het keizerlijk hof van Keizer Karel in zijn haciënda, de keizerlijke jacht, de steekspelen, de valkeniers met de jachtvogels, de schuttersgilde, bloemenvrouwen met de soldaten, rondborstige waardinnen die het bier aanbrachten; en dan… Keizer Karel kwam naar Wambeek om een geschil te beslechten tussen de Wambekenaren en de graef(ve) van Wambeek; de dorpsrechtbank werd ingesteld, de keizer aanhoorde de klachten; zijn uiteindelijke oordeel was streng maar rechtvaardig : de graef(ve) van Wambeek wordt verbannen … ter helle.

"Dat was nogal eens een fantastische, mooie stoet", opperden vele toeschouwers, overdonderd door zoveel moois in de passerende stoet.

Na de stoet was het voor velen een grote opluchting dat alles goed verlopen was en dus was het tijd om stoom af te laten in het slotevenement "Wambeek leift", naar de titel van het gelegenheidslied voor de Wammekse Feesten 2008, gecomponeerd door Jean Anckaert. ; de smartlappen van de groep Eddy en de Schellekens brachten de sfeer er goed in; natuurlijk kon ook Fuifgroep Toast niet ontbreken om deze WF2008 grandioos af te sluiten … waarna een feestelijk reuzevuurwerk kon losbarsten waarbij talloze ooooh's en aaah's de vuurwerksalvo's in de Wambeekse zomernachthemel begeleidden.

Einde van de tienjaarlijkse Wammekse Feesten nr. 4 die voor velen altijd in herinnering zullen blijven . en hopelijk in 2018 een jubileum-editie zullen kennen!

Naar boven Print deze pagina