top

WAMMEKSE FEESTEN 1998

Met het motto “ … en het dorp zal duren”, wordt de kerngedachte en de bestaansreden van de Wammekse Feesten uitgedrukt. Het klinkt wellicht wat nostalgisch in deze wereld zonder grenzen, maar het dorp mag blijven duren. Alhoewel slechts tienjaarlijks ingericht, zijn de Wammekse Feesten steeds een stimulans voor het verenigingsleven en de heropleving van de wijkervaring. Telkens komt de kracht van de Wambeekse dorpsgemeenschap naar buiten.

Op 9 januari 1998 stelde het comité WF98 aan de afgevaardigden van de Wambeekse verenigingen een voorlopig programma van de Wammekse Feesten 98 voor. Even was er twijfel of een derde editie Wammekse Feesten nog zou kunnen, maar gestimuleerd door het mooie uit ons dorpsverleden en door een typisch Wambeekse koppigheid bleek de bereidheid toch nog groot om er opnieuw een spektakel van te maken op 5, 6 en 7 juni 1998; de folkloristische stoet zou weer de topattractie worden met “100 jaar feesten en stoeten in Wambeek”.

Binnen de maand werden de werkzaamheden voor de verschillende taferelen in de 7 wijken opgestart. De Wambeekse verenigingen zegden hun medewerking toe. Bovendien werden ook de voorbereidingen begonnen voor de uitgave van de cd “Wammek & Vanalleswammeks” met fragmenten uit drie Wambeekse DF-jeugdmusicals, een live-opname met het Parochiaal Zangkoor en met de Koninklijke Fanfare Sint-Remigius Wambeek én het feestlied WF98, gecomponeerd door Guido Sergooris.

Zes maanden na de startvergadering WF98 ging Wambeek op het eerste weekend van juni 1998 uit de bol. Tijdens de officiële opening op 5 juni stegen al de fuifklanken op voor “Rock Zeboum” met dj-groep Stone Dam Five en het live-optreden van De Mens, nederlandstalige rock met wortels in de post punk/new wave van de vroege jaren tachtig.

’s Anderendaags was er in de namiddag de “Vanalleswammeks”, een feest voor jan en alleman in een volkse en gezellige kermissfeer. Davidsfonds gaf een vertoning van het wagenspel “het engeltje van Jacob Jordaens”; K.W.B. zette voor de eerste keer de heuse jogging “’t hol op” in de startblokken; het was evident dat het 75-jarige KVLV een overzichtstentoonstelling aanbood; BGJG en FC-Klapscheut haalde de sjoelbak, de pierbol, de toptafel en andere volksspelen van de zolder; bij LRV kon je terecht voor de ponycarrousel, een ritje met de paardenkoets en een kleine springwedstrijd; tijdens de ambachtenwandeling van Vakantiegenoegens kon je op een 7-tal locaties kennismaken met kunstenaars en ambachtslui; jeugdvoetbal FC-Wambeek hield zich recht met een draaiende touwladder; ACV en vzw Wereldwinkel hielden het bij een infostand; bij vzw ’t Klokhuis gingen een massa ballons de lucht in op zoek naar de langste vlucht; KBG hield het rustig in haar taveerne “op ’t uit Uin”. De kinderen hadden volop pret in het survival springkasteel van Jeugdraad Ternat. Voor Saterday Night Fever liep de feesttent vol tot in de vroege uurtjes voor een koortsige, spetterende ambianceavond met optredens van Touch Of Joy, Isabelle A en de special act Boysband.

Zondag 7 juni werd de topdag met als pronkstukken de folkloristische stoet, de muzikale nostalgie met “Wammek is zot” en het afsluitend kleurrijk vuurwerk. Na de openluchtmis aan de kapel van Klapscheut , zong tenor Luk Van der Heijden op het aperitiefconcert Vlaamse liederen en operettenummers. Intussen passeerde al een eerste praalwagen op weg naar de startplaats voor de folkloristische stoet “een eeuw feesten en stoeten in Wambeek”; meer dan 450 figuranten op en rond 15 praalwagens zullen in de stoet opstappen.

Na de opening van de stoet door de LRV-ruiters en de Wambeekse vlaggendragers reed de wijk Stenebrug-Steenweg de praalwagen voor met het tafereel “de huldiging van de school en het klooster begin 1900”.

De Eerste Wereldoorlog heeft ook diepe wonden nagelaten in Wambeek met meerdere gesneuvelde Wambekenaren. In 1920 werd ook in Wambeek een zegestoet gehouden. De wijk Schepeneysel-Overdorp zorgde voor een passende evocatie van “groote feesten der nationale herdenking ter ere der soldaten die deelnamen aan den oorlog”.

In 1937 hield de fanfare Sint-Remigius haar eerste “groote Vlaamsche Kermis in het prachtige natuurkader van de mooie molen en het reizende bootje. Natuurlijk was dit tafereel weggelegd voor de wijk Klapscheut.

In 1957 was het 100 jaar geleden dat schrijver-dichter Pol De Mont in Wambeek geboren werd; een erestoet zou aldus niet misstaan hebben, maar helaas. De wijk Langepijpe zorgde zowat 40 jaar voor eerherstel met “de vergeten stoet anno 1957”.

De wijk Dronken-Lodderfos was bij de pinken om het eeuwfeest van Barbara Vinck uit 1959 treffend te evoceren en ze vergat natuurlijk hun 102-jarige Jef Dhuyshaver niet.

De fusie was zowat 20 jaar, net als reuzin Wanne. Verloofd met reus Naren uit Lombeek was de kroost intussen uitgebreid met Tine en Toone. Naren was even Afwezig, maar voor deze feeststoet had de wijk Dorp ook de reuzenkennissen uit Asbeek (Manse, Kalle en Susken) en Dilbeek(Jef Pajot, Rinneke en Fientje) uitgenodigd.

De wijk Drogeweide opende met het Brusselse atomium de poort van de Europese Gemeenschapen de invoering van de euro; vijftien landen met hun vlaggen en bewoners in typische klederdracht stapten mee op.

Tussen de praalwagen in stapten ook de fanfares van Ternat en Wambeek mee, alsmede de volksdangroep Os Amigos de Elvas (Portugal). Nadat alle groepen aan de eretribune waren gepasseerd hield de streetband The Real Music Band er de sfeer in tot het slotfeest “Wammek is zot”, een wervelende show met ex-dj’s en orkesten met Wambeekse roots: discobar Wivern, discobar Kalimeros, discobar Djang, balorkest The Flamingo’s en fuifgroep Toast. Het kletterende, kleurrijke vuurwerk doofde rond middernacht uit in de Wambeekse zomerlucht, maar menigeen bleef nog lang plakken aan de toog… moe en tevreden om de derde editie van de Wammekse Feesten.

In de krantenverslagen mochten we ’s anderendaags lezen:

  1. “Wambeek, de kleinste deelgemeente van Ternat, heeft schitterende dagen beleefd.”
  2. “Ik wist niet dat zoiets de dag van vandaag nog mogelijk was”, zei iemand die dertig kilometer had gereden om de folkloristische stoet te zien
  3. “Als ik dat hier vandaag allemaal bekijk, voel ik mij de koning te rijk dat ik nog in Wambeek woon”, zei een wat oudere Wambekenaar met een van emotie trillende stem
  4. “Wij zijn allemaal trotse Wambekenaren”, citeerde een krant
Naar boven Print deze pagina